Τετ, 15/01/2014 - 18:51 -- admin

Το έργο DISCOVER προσκαλεί Περιθάλποντες

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να υποστηρίξουμε τους περιθάλποντες ώστε να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους τις ψηφιακές τεχνολογίες και να μπορέσουν να εξελίξουν τόσο τις εμπειρίες τους στο έργο της περίθαλψης όσο και την ποιότητα ζωής αυτών που λαμβάνουν φροντίδα. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, συλλέγουμε πληροφορίες απο περιθάλποντες, με διάφορους τρόπους, και είναι σημαντικό για μας να σας μεταφέρουμε οσα μας λένε. Αυτό το newsletter μας δίνει την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε για οσα μας λένε σχετικά με τις νέες τεχνολογίες οι περιθάλποντες από τις χώρες όπου θα γίνουν οι πιλοτικές δοκιμές του έργου .

Το έργο DISCOVER πραγματοποίησε «εστιασμένες» συζητήσεις με έμμισθους περιθάλποντες (π.χ. υπάλληλοι σε κέντρα φροντίδας) και άμισθους περιθάλποντες (π.χ. μέλη οικογένειας) σε σημεία όπου θα γίνουν οι πιλοτικές δοκιμές στην Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Για να εξασφαλιστεί ότι πήραμε ευρύ φάσμα απόψεων, οι ομάδες εστίασης (focus groups) περιελάμβαναν άτομα που είτε παρέχουν τώρα περίθαλψη σε κάποιον είτε έχουν παλαιότερη εμπειρία παροχής φροντίδας.

Δεν θέσαμε περιορισμούς στην ηλικία των περιθαλπόντων με τους οποίους μιλήσαμε, εκτός από το να είναι ενήλικοι, πάνω από 18 ετών. Επίσης προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι στις ομάδες εστίασης συμμετείχαν άτομα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες, όπως Υπολογιστές ή smart phones, αλλά και άτομα μή εξοικειωμένα με τέτοιες συσκευές, έτσι ώστε να καταγράψουμε το  εύρος των εμπειριών και απόψεων των περιθαλπόντων γύρω από τις τεχνολογίες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από οσα μας είπαν.

Η κατάσταση στους μη επίσημους περιθάλποντες

Ο χρόνος παροχής φροντίδας απο μη επίσημους φροντιστές κυμάνθηκε από αρκετά χαμηλά επίπεδα έως πλήρους απασχόλησης απαιτητική και επίπονη φροντίδα. Συνήθως, αυτό περιελάμβανε φροντίδα σε ένα ή περισσότερα άρρωστα ή ανάπηρα μέλη της οικογένειας.

Μερικοί περιθάλποντες δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένοι με τεχνολογίες όπως οι Υπολογιστές ή digiTVs και smart phones. Όσοι χρησιμοποιούσαν υπολογιστές είχαν την τάση να το κάνουν ώστε να διαβάσουν τα μηνύματα (emails) τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να γράψουν κάποια έγγραφα, παρόλο που δεν είχαν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι τους. Κάποιοι περιθάλποντες (για παράδειγμα στην Ισπανία) ήταν ανήσυχοι/δύσπιστοι για τις νέες τεχνολογίες και δεν πιστεύουν ότι θα ήταν χρήσιμες. «Δεν πιστεύω ότι [η τεχνολογία] μπορεί να μας διδάξει περισσότερα απ’όσα γνωρίζουμε». Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι περιθάλποντες είχαν επίγνωση ότι με το να μην χρησιμοποιούν την τεχνολογία θα έχαναν ευκαιρίες. Κάποιοι ζητούν συχνά από φίλους ή μέλη της οικογένειας να ψάξουν στο διαδίκτυο θέματα που τους αφορούν. Οι περισσότεροι ήταν δύσπιστοι και για διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το «Internet banking» επειδή ανησυχούν για το απόρρητο και την ασφάλεια. Έτσι ενώ κάποιοι περιθάλποντες είδαν τα πιθανά οφέλη της ηλεκτρονικής αμοιβαίας υποστήριξης μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες περιθαλπόντων, παρέμειναν επιφυλακτικοί στο να γνωρίσουν νέα άτομα στο διαδίκτυο.

Υπήρξε μια γενική επιθυμία μεταξύ των περιθαλπόντων να μάθουν περισσότερα για την κατάσταση της υγείας των ατόμων που φρόντιζαν όπως και για να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα μαθήματα κατάρτισης για όλους τους νέους περιθάλποντες. Επιπλέον, κάποιοι περιθάλποντες ήταν πρόθυμοι να ενισχύσουν τις γνώσεις τους για τις ΤΠΕ και για πιθανές ευκαιρίες απασχόλησης.

Η κατάσταση στους επίσημους περιθάλποντες

Οι επίσημοι περιθάλποντες ήταν νεότεροι σε ηλικία από τους μη επίσημους συναδέλφους τους, με κανέναν πάνω από την ηλικία των 65. ΟΙ περισσότεροι ήταν άνετοι με τη χρήση τεχνολογιών όπως ο Υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα και μερικοί χρησιμοποιούν τακτικά Wii και digi TV. Οι περισσότεροι περιθάλποντες θεωρούν τους υπολογιστές χρήσιμους για να κάνουν τη δουλειά τους, αν και δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε υπολογιστή στην εργασία τους.

Όλοι χωρίς εξαίρεση οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν τα πιθανά οφέλη της πλατφόρμας DISCOVER σχετικά με πληροφορίες για ενα ευρύ φάσμα καταστάσεων, διαθέσιμες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών κατάρτισης, καθώς και την στήριξη μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες περιθαλπόντων. Όπως δήλωσε ένας περιθάλπων: «Η εμπειρία είναι πολύ σημαντική αλλά η πληροφορία είναι απαραίτητη». «Χρειαζόμαστε εξειδικευμένες πληροφορίες για να μας βοηθήσουν στο έργο μας». Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική υποστήριξη, κάποιος άλλος περιθάλπων σχολίασε: «είναι ένας τρόπος ανταλλαγής εμπειριών» και «μαθαίνουμε για την ασθένεια που μας ενδιαφέρει». «Η συζήτηση με άλλους μας κάνει να μην έχουμε άγχος και μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη δουλειά μας». “Μπορεί πολλά κανείς να μάθει απο την ανταλλαγή πληροφοριών».

Τα επόμενα βήματα για το DISCOVER?

Ανυπομονούμε να ξεκινήσει η περίοδος των πιλοτικών δοκιμών του έργου μέσα στο 2014. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται θα παρακολουθούμε τις ζωές 400 περιθαλπόντων στην Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του DISCOVER στο έργο τους ως περιθάλποντες. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις με τακτικές ενημερώσεις μέσω newsletter, αλλά και στους συνδρομητές μέσω email, αλλά και RSS, Twitter και Facebook.
 

Περισσότερες πληροφορίες :

Παναγιώτης Μπαμίδης

Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής,

Σχολή Επιστημών Υγείας,

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τηλ: +30-2310-999310

Φαξ: +30-2310-999702

email: bamidis at med.auth.gr

image top: