About Us - DISCOVER

Τετ, 06/06/2012 - 21:45 -- admin

Τι είναι το DISCOVER;

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν την εμπειρία της προσφοράς περίθαλψης είτε πρόκειται για φροντίδα από φίλο ή συγγενή προς αγαπημένο πρόσωπο είτε από επαγγελματία περιθάλποντα προς πελάτη. Παρόλα αυτά, αυτό προϋποθέτει να είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις τεχνολογίες και οι περιθάλποντες και -κάποιες φορές- και τα άτομα που δέχονται τη φροντίδα. Το έργο DISCOVER σκοπό έχει να φέρει τους περιθάλποντες πιο κοντά στις ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους.

Για παράδειγμα πολλές ιστοσελίδες προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για μεγάλο εύρος θεμάτων (όπως η υγεία, η στέγαση, τα οικονομικά και η υποστήριξη) και το έργο DISCOVER διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτές. Το έργο DISCOVER θα συγκεντρώσει και επιλέξει τις καλύτερες ιστοσελίδες για περιθάλποντες, παρέχοντας πρόσβαση από μία και μόνο ιστοσελίδα. Παρομοίως, μικρές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα, προσφέρουν πολλές δυνατότητες για βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ περιθαλπόντων και παρόχους υπηρεσιών. Το έργο DISCOVER θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με περιθάλποντες και υπηρεσίες περίθαλψης ώστε να προσφέρει κατάλληλα στοχευμένη πληροφορία προς τους περιθάλποντες μέσω κινητών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών τηλεφώνων. Η ψηφιακή τηλεόραση είναι ένα ακόμα χρήσιμο μέσο εμπλοκής των περιθαλπόντων.
Το έργο DISCOVER αφορά στη χρήση αυτών και άλλων τεχνολογιών με σκοπό να μπορούν οι περιθάλποντες  ψηφιακών τεχνολογιών να εντοπίζουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, τη στιγμή που τις χρειάζονται και στην κατάλληλη μορφή. Αφορά σε περιθάλποντες που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες ως καθημερινό εργαλείο κι έτσι αναιρούν το διαχωρισμό μεταξύ επίσημης εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας. Οι περιθάλποντες μπορούν να παρακολουθούν σύντομα video clips σχετικά με τις υπηρεσίες περίθαλψης, στο κομμάτι των video της ιστοσελίδας DISCOVER και στη συνέχεια να συζητούν και να μοιράζονται την εμπειρία τους με άλλους περιθάλποντες που χρησιμοποιούν το DISCOVER. 
Η απόκτηση εμπειρίας μέσα από εκμάθηση και τεχνολογία ενισχύεται από το Χώρο Εκμάθησης του έργου DISCOVER που προωθεί και υποστηρίζει τη μάθηση ενώ διευκολύνει το διάλογο εκπαιδευομένων κι εκπαιδευτών μέσω ICT.

Ποιος είναι ο στόχος μας;?

Το έργο DISCOVER θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πιλοτική φάση θα πάρουν μέρος 400 οικογένειες και αμειβόμενοι περιθάλποντες. Καθένας από αυτούς θα εκπαιδευτεί σε ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για να τους υποστηρίξουν στον ρόλο τους ως περιθάλποντες.


Όσον αφορά στα αποτελέσματα, αναμένεται βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, καλύτερη επικοινωνία και υποστήριξη μεταξύ περιθαλπόντων, λιγότερη απομόνωση μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων, αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και -κατά συνέπεια- βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα πλεονεκτήματα για τα πρόσωπα που δέχονται τη περίθαλψη θα είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης αλλά και του βαθμού αυτονομίας.

Με βάση τη συνεχή αξιολόγηση του έργου θα αναπτύσσεται ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης μέσα από το οποίο οι υπηρεσίες του έργου DISCOVER θα παρέχονται προς τους περιθάλποντες και τις σχετικές οργανώσεις.  

 

Πώς θα δουλέψουμε; ;

Το έργο DISCOVER θα προσφέρει:

  • Εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες
  • Εύκολη πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία σχετικών θεμάτων
  • Δωρεάν προετοιμασία πριν την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν οι περιθάλποντες να συμμετάσχουν σε αυτήν
  • Καθοδήγηση από ειδικούς καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος
  • Δωρεάν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό πηγών για online πρακτική, εκμάθηση και ψηφιακή εκπαίδευση των περιθαλπόντων
  • Ευκαιρίες για δικτύωση και απόκτηση γνώσεων από άλλους περιθάλποντες και προγράμματα

 

Σε ποιους απευθύνεται;?

  • Περιθάλποντες συγγενών
  • Εθελοντές περιθάλποντες
  • Επαγγελματίες περιθάλποντες
  • Οργανώσεις περίθαλψης
  • Υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την υγεία

 

Πότε θα ξεκινήσει το έργο;

Οι δράσεις θα χωριστούν σε «στάδια» ώστε να παρακολουθείται η πορεία του έργου και ο ρόλος των περιθαλπόντων και να σχεδιάζονται αναλόγως οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το έργο DISCOVER. Το έργο θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2012 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2015.

  • Στάδιο 1: ανάπτυξη της δικτυακής πύλης του έργου DISCOVER και του περιβάλλοντος εκμάθησης ως  αποκλειστικής πηγής πληροφόρησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων περιθαλπόντων (Απρίλιος 2012-Μάϊος 2013)
  • Στάδιο 2: η πιλοτική φάση κατά την οποία θα εργαστούμε με περιθάλποντες από τέσσερις χώρες της Ε.Ε. ώστε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των διαφόρων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των περιθαλπόντων (Ιούνιος 2013-Ιούνιος 2014)
  • Στάδιο 3: έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε -σε συνδυασμό με τα στάδια 1 και 2- να αυξήσει τα κίνητρα των παρόχων υπηρεσιών να εμπλακούν στο έργο DISCOVER (Σεπτέμβριος 2013-Μάρτιος 2015)
  • Στάδιο 4: έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε -σε συνδυασμό με τα στάδια 1 και 3- να εμπλέξει τους περιθάλποντες στο έργο DISCOVER και στο Χώρο Εκμάθησης ειδικότερα (Ιούνιος 2013-Μάρτιος 2015).  

Ποια θα είναι η επίδραση αυτού του έργου;

Μία αρχική ομάδα από 400 περιθάλποντες και 200 άτομα που δέχονται φροντίδα, θα έχουν βελτιώσει τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Το έργο θα αξιολογήσει το επίπεδο επιμόρφωσης και την τυχόν βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
Μακροπρόθεσμα θα υποστηρίξουμε την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την επί τόπου υποστήριξη περιθαλπόντων που θα επιτευχθούν μέσα από την ανάπτυξη:

  • ενός βιώσιμου μοντέλου ψηφιακής ενσωμάτωσης των περιθαλπόντων
  • πηγών που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα σε συνεργασία με περιθάλποντες και με στόχο την υποστήριξή τους σε πρακτικό επίπεδο
  • της ιστοσελίδας DISCOVER που θα περιλαμβάνει υλικό και καθοδήγηση ώστε να αναπτύξουν οι περιθάλποντες τις ψηφιακές του δεξιότητες.

 

Contact Information: 

Heike Schuster-James | Birmingham City Council
T: +44 121 675 8887
E: discover@birmingham.gov.uk

 

List of Project Partners:

Project Coordinator:  BIRMINGHAM CITY COUNCIL

UNITED KINGDOM

www.digitalbirmingham.co.uk

E: birmingham@discover4carers.eu

 

Participating partners:

ASTRA-COM VOF

THE NETHERLANDS

www.astra-com.nl

E: astra-com@discover4carers.eu

ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS

GREECE

www.auth.gr

E: auth@discover4carers.eu

BIRMINGHAM CITY UNIVERSITY

UNITED KINGDOM

www.bcu.ac.uk

E: bcu@discover4carers.eu

FUNDACIÓ PRIVADA CETEMMSA

SPAIN

www.cetemmsa.com

E: cetemmsa@discover4carers.eu

COVENTRY UNIVERSITY ENTERPRISES LIMITED

UNITED KINGDOM

www.coventry.ac.uk/hdti

E: hdti@discover4carers.eu

FUNDACIÓN INTRAS

SPAIN

www.intras.es

E: intras@discover4carers.eu

DUNDALK INSTITUTE OF TECHNOLOGY

IRELAND

www.casala.ie

casala@discover4carers.eu

THE OPEN UNIVERSITY

UNITED KINGDOM

www.open.ac.uk

E: ou@discover4carers.eu

 

 

 

 

 

Ελληνικά